Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


JGYK - Amerika história X

2010.10.04

A hazai közönség körében is hatalmas sikert arató, felkavaró erejű Amerikai História X c. film kíméletlenül őszinte képet fest az emberi sorsokat romba döntő fajgyűlöletről. Október 6-án, 19:00-kor a szegedi Grand Café műsorán.

Kép Derek Vinyard jogosnak vélt elkeseredettségében csatlakozik a rasszista fehérekhez és a fehérek felsőbbrendűségét hirdető fiatalok csoportjának karizmatikus vezetője lesz. A börtönben landol egy brutális, gyűlölet vezette gyilkosságért: egy ízben két fekete megpróbálja ellopni a kocsiját, erre megöli őket. A rács mögött, a börtönben töltött idő alatt teljesen megváltozik, ez az Ő tisztítótüze. Belátja, hogy a gyűlölet nem megoldás. Ráeszmél, senkit sem ítélhetünk el a bőrszíne miatt, senki sem tehet róla, hogy kinek születik. Az egyik legmegkapóbb kép, amikor kijön a zuhanyzóból, és letakarja a tetovált horogkeresztet a mellé. Itt teljesen elveti minden korábbi nézetét.

A film Abraham Lincoln soraival végződik:


„Nem ellenségek vagyunk, hanem barátok. Nem szabad ellenségeskednünk. Lehetnek köztünk feszültségek, de a szeretet sohasem törhet meg. Az emlékezet titkos húrjai megpendülnek midőn jobbik természetünk lágyan megérinti őket.”

Vetítik:
2010. október 6. 19:00

Helyszín:
Grand Café Szeged
Deák Ferenc utca 18. II. em.

A részletes programhoz kattints ide!