Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÉKA Filmklub - Working Class Heroes

2011.09.25

BÉKA Filmklub - Éljenek a békák!Megújult tematikával és új helyszínen jelentkezik a Béka Filmklub! Idén az őszi félévében elsősorban a munka világát szeretné feltárni és bemutatni a szélesebb közönségnek. Több évszázadot, kontinenseket és nyelveket átívelő sorozatunkban bemutatjuk a munka és ezen belül a dolgozó ember körülményeinek a megváltozását az ipari forradalomtól napjainkig. Külön kiemelt blokk foglalkozik az ember, a civilizáció és a természet konfliktusából származó problémákkal.

Tovább a teljes tematikára!

Tervezett vetítőnap: minden második péntek, 19: 00

Új helyszín:
Fogasház (1074 Budapest, Akácfa u. 51.)


Első filmünk a szakmát és a nézőtábort egyaránt megosztó Kapitalizmus: Szeretem! c. film lesz, melyet a közismert ál-dokumentum filmes és provokatőr, Micheal Moore rendezett. Magyarországon, talán a „keleti tömb” történelmi tapasztalatai miatt elutasítás, fanyalgás és meg nem értés fogadta Moore filmjét, melynek megváltó ígérete az Internacionálé swingesített változata.

Kedvcsináló a filmhez:

„Dúl az osztályharc; az én osztályom áll nyerésre, bár nem nekünk kellene nyernünk.” Warren Buffett, az év leggazdagabb embere – 2007.

„A film <üzenete> leginkább egy Che Guevera-pólós, tizenöt éves, raszta hajú kamasz szellemi és érettségi szintjén helyezkedik el. De talán épp az említett kamasz naiv, világmegváltó gondolatai és tettrekészsége az, amiben ez a világ szűkölködik” Toroczkay András, revizor.hu

„Csak azt írtam meg, ami a mai napig érvényes Moore filmjeire: iszonyatosan fontos témákat dolgoz fel – hihetetlenül béna, bicskanyitogató eszközökkel.” Mesterházy Lili, origo.hu

Elemzés a filmről a RedNews oldaláról.


Vetítik:
Szeptember 30., 19.00A film után beszélgetés a látottakról, előadóink lesznek:


Kalmár SzilárdKALMÁR SZILÁRD, újságíró, a Munkások Újsága főszerkesztője

Kalmár Szilárd, született 1976-ban. Végzettségét nézve szociálpolitikus, jelenleg szociális munkásként dolgozik egy hajléktalanszállón. Főszerkesztője az 1848-ban Táncsics Mihály által alapított Munkások Újságának, amelyet 2011 áprilisában indított újra szerkesztőtársaival. Jelenleg egyik pártnak sem tagja, nem is kíván politikai tevékenységet folytatni. Azt szorgalmazza, hogy lapjukhoz hasonló kezdeményezésekkel „ébresszék” a magyarországi baloldalt, a munkások, bérből élők önvédelmi, érdekvédelmi mozgalmát.

Pogátsa ZoltánPOGÁTSA ZOLTÁN, közgazdász, a nemzetközi politikai gazdaságtan szakértője

Pogátsa Zoltán, született 1974-ben, eddig öt könyv és számos cikk szerzője; magyar, angol és német egyaránt publikál. „Éltanuló válságban” c. könyvében a rendszerváltás után sikeresnek tűnő magyar gazdaság kudarcának okait elemzi. Nézete szerint a válság fő oka az alacsony foglalkoztatás, amely az alacsony hozzáadott értékű, alacsony bérezésű multicégekre alapozott átmenet következménye. A megoldást a kelet-európai fejlesztő állam megteremtésében látja. „Álomunió” c. könyvében azt elemzi, hogy a kelet-európaiak mennyiféle illúzióval éltek az uniós csatlakozás időszakában, és ezekben hogyan kellett sorra csalatkozniuk. A szokásos intézménytörténeti felsorolás helyett érdemi betekintést ad arról, hogyan is működik valójában az EU gazdasági értelemben. Angol nyelven publikált „Heterodox Nemzetközi Politikai Gazdaságtan” (Heterodox International Political Economy) c. könyve összegzi a neolibeális fősodorral szembeni alternatív és kritikai gazdaságpolitikai elképzeléseket.

A vetítésre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Támogatói hozzájárulás:
500 Ft
/ fő

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.