Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Programok

Cikkek

BÉKA Filmklub - KONTROLL

2011.11.13

KontrollMit csinálnak az ellenőrök, amikor nem csinálnak semmit? Vagyis akkor, amikor nem a jegyeket meg a bérleteket kérik felmutatni ellenőrzésre? Egyáltalán, miért megy el valaki BKV-ellenőrnek? Milyen előélet, miféle torz lelkivilág kell hozzá. Antal Nimród első játékfilmjében felteszi ugyan ezeket a kérdéseket, de megválaszolni nem akarja őket. Amikor a kontextus maga a metróhálózat, amikor a mikrokozmosz határait éppen a földalattiság, az alagutak, a vonatok és a mozgólépcsők jelölik ki, akkor már nem az a kérdés, hogy ki hogyan (honnan) került ide, hanem hogy kinek maradt esélye a kijutásra… / Antal Nimród: Kontroll (2003; 107 perc)

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok | Hozzászólások: 0

BÉKA Filmklub - Working Class Heroes

2011.09.25

beka_001.jpgMegújult tematikával és új helyszínen jelentkezik a Béka Filmklub! Idén az őszi félévében elsősorban a munka világát szeretné feltárni és bemutatni a szélesebb közönségnek. Több évszázadot, kontinenseket és nyelveket átívelő sorozatunkban bemutatjuk a munka és ezen belül a dolgozó ember körülményeinek a megváltozását az ipari forradalomtól napjainkig. Külön kiemelt blokk foglalkozik az ember, a civilizáció és a természet konfliktusából származó problémákkal.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok | Hozzászólások: 0

BÉKA Filmklub – FACTORY GIRL

2011.06.06

factory_girl.jpgAndy Warhol 1963-ban hozta létre a The Factoryt, egy New York belvárosában levő, egylégterű lakásban, ahol művésztársaival, barátaival, különféle excentrikus figurákkal és drogfüggőkkel vette magát körül, akik segítséget nyújtottak neki festményei és egyéb alkotásai elkészítésében. A The Factory falait ezüstszínű borítással és festékkel fedték be, ezért Silver Factorynek, Ezüst Gyárnak is nevezték. Warhol a gyárban lebzselő kis kedvenceit némileg ironikusan „szupersztárnak” nevezte – akik egyike volt a huszonéves Edie Sedgwick. A gazdag családba született Sedgwick 1965 elején ismerte meg Andy Warholt, és hamarosan a művész üdvöskéje, filmjeinek sztárja lett. Warhol és Sedgwick egy éven át elválaszthatatlanok voltak, de aztán összevesztek, és nagy felhajtás közepette szakítottak egymással. A film az ő kapcsolatukat dolgozza fel.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok | Hozzászólások: 0

BÉKA Filmklub - KORCS SZERELMEK

2011.05.25

Kép A Korcs szerelmek tulajdonképpen a kutyákról szól, és ebben van valami elementáris gyűlölet az emberek iránt, de valami szenvedélyes szeretet is. Alejandro Inarritu olyan érzelmekben és fordulatokban dúskáló filmje, amely mellett nem lehet elmenni.

 

Jónás Ninivében

2011.05.21

kertesz-akos.jpg„Te csak prédikálj, Jónás” – mondja az Úr. Az a dolgom, hogy prédikáljak. Hitem és tudásom szerint. A többi nem az én dolgom, mert vagyok, aki vagyok. Értelmiségi és nem gerillavezér, nem politikus, nem terrorista, nem bankár és nem rendőrminiszter. Ha nem tetszik, a következő életemben majd más foglalkozást választok.

 

Juhász Gyula Filmklub - DELTA

2011.05.15

Mihail (Lajkó Félix) hosszú idő után tér vissza a Duna-delta világtól elzárt vidékre, ahol megismeri soha nem látott húgát, Faunát (Tóth Orsolya). A lány testvérével együtt egy vízparti kunyhóba költözik, ahol építkezni kezdenek. A cél, hogy felépítsék közös házukat, mely a tó közepén fog állni. Szabadság és bátorság - mind a két szereplőt jellemzi, és a rendező számtalan metaforát alkalmazott ezek megjelenítésére. Fogalmi metaforák sorára épül a film: a szabadság azonosítható a vízzel, a természettel, a meztelenséggel és a filmet uraló csönddel is. Sokan nem nézik jó szemmel a testvérek szoros kapcsolatát, de Mihail és Fauna a külvilágtól elszakadva készek megteremteni saját világukat. Mundruczó Kornél gyönyörű filmjének középpontjában a testvérszerelem témája áll, de azt nem úgy akarja elmesélni, mint egy deviáns, bombasztikus vagy kivagyian provokatív dolgot, épp ellenkezőleg…

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok | Hozzászólások: 0

BÉKA Filmklub - DOGMA

2011.05.15

DogmaKevin Smith, a neves amerikai független filmes rendező (Shop-stop, Képtelen képregény, Jay és Néma Bob visszavág) – aki saját bevallása szerint mélyen hívő katolikus – ebben a formabontó, nagy port kavart filmszatírájában belülről, gátlástalanul csipkelődve veszi szemügyre a szerinte megkövült felekezeteket és kiürült intézményeket, s arra sarkallja őket: tisztán és élettel telve kövessék hitüket. Nem csodálkozhatunk rajta, ha a hivatalos kritika fanyalogva, a hívők felháborodva fogadták a nézők körében azóta is méltán népszerű alkotást.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok | Hozzászólások: 0

BÉKA Filmklub - EDUKATORS

2011.05.09

img_600x600.jpgAz Edukators izgalmas és érdekes alkotás. A nihil keveredik a világmegváltás gondolatával, azzal, hogy az élet jobbá tehető csak akarni kell. Mindennemű konvenció elleni lázadásról és a lázadás hiábavalóságáról egyaránt szól, vagy legalábbis arról, hogy a módszer nem mindegy. Érdekes az operatőri munka és nagyon izgalmas a színészi játék.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok | Hozzászólások: 0

Juhász Gyula Filmklub - OLY SOKÁIG SZERETTELEK

2011.05.08

24331.jpgJuliette egy megviselt arcú, szomorú szemű nő, aki, mint megtudjuk az első percekben, börtönből szabadult, és húga kéretlen segítségével próbál visszatalálni a civilizációba. Arca az első perctől hipnotikus, mert egyszerre áraszt méltóságot, sértettséget, nemtörődömséget, szomorúságot, bizonytalanságot és szeretetéhséget. A jeges szempár mögül nem világlik ki sem mentség, sem kegyetlenség – elhinnénk azt is, hogy van a tettre magyarázat, de azt is, hogy végtelenül deformált jellemmel állunk szemben.  

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok | Hozzászólások: 0

Juhász Gyula Filmklub - A FIÚK NEM SÍRNAK

2011.04.29

24331.jpgFalls City, Nebraska, 1993. Lakossági bejelentések alapján a várostól nem messze lévő farmon a rendőrség három holttestet fedezett fel. A megbecstelenített és brutálisan meggyilkolt áldozatok kiléte egyelőre nem ismert. A nyomozás nagy erőkkel folyik…

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok | Hozzászólások: 0

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »