Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÚJABB FRESKÓT TALÁLTAK

2010.01.28

(Új MTI 2028. május 3.) Immár három év telt el azóta, hogy a Nemzeti Front Szövetséget sikerült eltávolítani a hatalomból. Az azóta eltelt időben szinte naponta kerülnek elő megdöbbentő anyagok az egykori FIDESZ, később Magyar Munkapárt, majd a JOBBIK-kal való egyesülés után Nemzeti Fajvédő Munkapárt labirintusszerű székházából.
            A legújabb lelet egy hatalmas freskó, amelyen a XXI. század elejének nagy politikai küzdelmei vannak egybezsúfolva. A jobboldali hatalomról köztudott, hogy mindig szerette a monumentális, a közízlés szerint giccses alkotásokat. Egyik első ilyen a korai jobboldali populista Torgyán József megrendelésére készült kormánytabló, amelyen már mind a személyek, mind a Kósa Lajos huszárruhábanjobboldali hatalmi klissék, például a Nemzeti Múzeumból előhozott, aztán fétis jelleggel imádott magyar királyi korona megtalálhatóak.
             Hasonló alkotás a 2010-ben Debrecenben átadott kisméretű, de a korai populómagyar típusjegyeket felvonultató, a köznyelvben csak „Kósa-huszár freskóként” átadott lovaskép, amely később általánossá válló ábrázolási módon jeleníti meg a jobboldali politikust. Lóháton, tipikus magyar katonai öltözékben. 2010-et követően hasonló alkotások tűntek fel a közintézményekben, az iskolákban és közkönyvtárakban is, mindaddig, míg utóbbi rendszert dekadens retrográdnak nem minősítette a hatalmi elit.
            Mi látható a jelenleg feltárt alkotáson, mely nagyságát tekintve kétszeresen múlja felül a 2012-ben dekadenssé minősített és kormányzat által elégetedőnek minősített feszty-körképet? Az ábrázolás rendkívül sokszínű. Több politikus mítikus jelegget öltve több helyen is feltűnik. Ilyen Orbán Viktor és Vona Gábor. Előbbi általában lóháton, utóbbi talpas vezérként áll a centrumban „Szövetség a Nemzetért Polgári Kör” feliratú molinó előtt. A képnek ezen a részén rendkívül vastag festékréteget találtak, bizonyára amiatt, hogy folyamatosan kellett eltüntetni a képről azon politikusokat, akik a jobboldali hatalomgyakorlás során méltatlanná váltak arra, hogy egy ilyen freskón mutatkozzanak közösen a huszáros Viktor népvezérrel és az egykori JOBBIK-vezető Vona Gáborral. Mikroröntgenes felvételekkel sikerült kimutatni, hogy a legfelső rétegen ábrázolt kökénybokrok alatt megtalálható Sólyom László, az utolsó köztársasági elnök, Navracsics Tibor, Szájer József és Áder János is. Utóbbi politikusok 2012. után nem tértek haza Brüsszelből. Áder János ezt követően az Európai Parlament emblematikus figurája lett, aki arról volt híres, hogy soha, egyetlen alkalommal sem szólalt meg. Európában ezt némasági fogadalomnak tekintették, csupán kevesen voltak azok, akik tudták, hogy ez egyszerűen amiatt alakult így, mert Áder semmilyen Európában beszélt nyelven nem tudott megszólalni a magyaron kívül. Sokáig bízott abban, hogy sikerül érvényt szerezni a Lex Morvai kezdeményezlésnek, amely az Unió egyetlen hivatalos nyelvévé tette volna a magyart, de ez a javaslat elbukott. A pesszimista jobboldaliak szerint ezt a zsidó világösszeesküvés hiúsította meg, realista történészek szerint a beterjesztés időszakában zajló második fehérterror vetett sötét árnyékot a javaslatra.
            A freskó centrumától balra, közvetlenül Orbán Viktor jobbján Kövér László szerzetesi reverendában látható, mellén kokárdával, mellette csikóskalapban Budaházy György, akit JOBBIK hívek 2010 decemberében szabadítottak ki börtönéből és ezt követően Nemzeti Munkafront részéről delegált miniszter lett, központi feladata volt a dekadens társadalmi elemek felkutatása és internálótáborokba való gyűjtése. Szakértői becslések szerint a nevéhez köthető második fehérterror 80.000 áldozatot hozott.
            Ezen, lényegében vezérkarnak tekinthető elemegyüttes mellett vannak ábrázolva a jobbodlali történelemírók szerint világtörténelmi jelentőségű 2006. évi események. Itt érdekes technikai újításoknak köszönhetően több történés rendhagyó módon, mozgásban van ábrázolva. A rendőrsorfalban megtalálható Gyurcsány Ferenc, korabeli miniszterelnök, aki puskájával folyamatosan lövi ki a szemét az első sorokban álló tüntetőknek. Szintén mozgásban ábrázoljak a legendássá vált T34-es szovjet harckocsi mozgását is, amely örökmozgóként kering a rendőrsorfal körül, rettegésben tartva az egyenruhásokat. Szintén feltűnő jelenség a képen Révész Máriusz, akit heroikus küzdelmet folytat rohamozó egyenruhásokkal, képviselő igazolványával egymaga végez 32 rendőrrel. A fejéből mindeközben szökőkútként spriccelő vér szakértők szerint hatásvadász, irreális elem a képen.

A vezérektől balra az ország építése látható. Itt az alkotók megörökítik a felcsúti Vikor stadion építését, amely mai becslések szerint is alkalmas 2 millió ember befogadására. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy hazánkban nem lesz sem olimpia, sem futbal EB, akkor a chilei modell ajánlásait figyelembe véve a második fehérterror alatt internálóhelyként használják. Jelenleg az építmény üres, a középen található futballpáján több ezer fehér kereszt található, amelyeket a jobboldali rezsim bukása után az egykori ellenzékiek hozzátartozói állítottak.
            Szintén itt látható az Új Köztársasági Királyi Palota építésének munkálatai. A be nem fejezett grandiózus vállalkozás az egész budai várnegyedet érintette. Először a hegyen taláható épületeket elbontották és a neoviktoriánus stílusban épült hatalmas épületkomplexumot emeltek. Ezzel együtt a citadella oldalában az amerikai elnökszobrok mintájára kifaragták a népnyelv által csak „morcosviktornak” nevezett alkotást.
            A freskó sokak szerint jól bizonyítja a 2010-ben hatalomra került rendszer giccset preferáló megalomán jellegét. A jobboldali rezsim hatalmi központját alapos feltárás után megnyitják a látogatók előtt. Azt tervezik, hogy stílszerűen meghagyják a bejáratot díszítő „Nem, nem, SOHA!” feliratot is.

Kalmár Szilárd

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.