Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TGM előadása a Piros Pontban

2011.05.06

Tamás Gáspár MiklósA IX. kerületi Piros Pontban (1095 Bp., Balázs Béla u. 38.) nagy létszámú hallgatóság előtt TGM előadást tartott a hazai és nemzetközi viszonyokról, különös tekintettel a baloldal szerepére nézve.
            Előadása elején TGM rámutatott, hogy bár különösen balsorsú nemzet a miénk, mégsem egyedi jelenség, ami most hazánkkal történt. A tudományos és technika fejlődése következtében, amit gyakran „3. ipari forradalomnak” is neveznek, átalakult a munka világa. Az emberi erőforrást kifinomult gépek helyettesítik, a munkahelyek nagy része a kapitalista termelés során teljesen feleslegessé vált, ill. a magas bérköltségek következtében, mivel a vállalatok a profitmaximalizálásban érdekeltek, a termelést a „harmadik világba” helyezték.
            Az a furcsa helyzet állt elő, hogy magas munkanélküliség mellett is növekedett a termelékenység, a dolgozó aktív kisebbséget ugyan kizsigerelik, de cserébe megfizetik. A megnövekedett eltartott társadalmi rétegeket (diákok, nyugdíjasok, szegények és munkanélküliek) az állam nem bírja eltartani, sőt a lakosság egyre nagyobb részét kénytelen kirekeszteni az újraelosztás rendszeréből.
            Az elszegényedő, de politikailag ugyanakkor aktív középosztály ádáz harcot folytat a megmaradt juttatásokért. Mindezt úgy, hogy az elmúlt 20-30 év nálunk neoliberálisnak hazudott, valójában konzervatív gazdaságpolitikák keretén belül fokozatosan lebontották az állam jóléti funkcióit. Érdekes megjegyezni, hogy szociális juttatások csökkentésével párhuzamosan az állam megerősítette elnyomó, hatalmi gépezetét (pl. rendőrség, hadsereg, stb.)
            A középosztály válságát és válság érzetét (TGM hangsúlyozta, hogy a kettő nem ugyanaz) a munka világának átalakulása is erősítette. A kötetlen munkavégzés tömegessé válása legalább annyira rendítette meg a középosztályt, mint a posztmodern ideológia.
            A középosztály és a felsőbb munkásosztály egzisztenciális létbizonytalanságából adódó félelem eredménye az egész fejlett világra kiterjedő és kirekesztő politikai gyakorlat lett. Ezt a folyamatot TGM „újrasszizmusnak” nevezte, mivel a politika és a politikai publicisztika nem a klasszikus faji, vallási és nemzeti alapon rekesztette ki a társadalomból a leszakadó rétegeket. (Zárójeles gondolat: a nacionalizmus a maga történelmi korszakában befogadó ideológia volt, mert osztályhelyzetre, vallásra és bőrszínre való tekintet nélkül a közös múlt és a nyelv ismeretében tekintette az embert a nemzet testének.)
            Az újrasszimus a gazdaságilag nem produktív rétegeket bűnbaknak kiáltotta ki. Ez legjobban a munkanélküli segély tényleges eltörlésében érhető tetten. A nyomor és a szegénység kriminalizálására a legjobb példa a hajléktalanokra kirótt 50 ezer forintos bírság, ami eleve abszurdum. A bűnbaknak kikiáltott társadalmi csoportok természetesen régiókként és országonként eltérőek lehetnek. Németországban pl. a török kisebbséget, Franciaországban a közalkalmazottakat és a diákokat, a Benelux államokban a muszlim bevándorlókat, stb. TGM sajnálkozásának adott hangot, mikor megjegyezte, hogy a jelen kurzus még konzervatívnak sem tekinthető, hiszen egy konzervatív-vallásos ideológia az idősebbek tiszteletét, ha máshonnan nem is, de a bibliai tanításból átveszi. Mindeközben mit tapasztalunk ma, amikor a netes világban egyszerűen „nyuggereznek”; sőt jobboldali hírportálokon az ellenzéki szavazó és a „nyugger” fogalma már-már összekapcsolódik.
            Mármost a kormányzatok szerte a világban a társadalom megosztásában érdekeltek. Rövid távon az a kérdés: kit nyomjunk el kinek a javára. Ebben a tekintetben nincs különbség bal- és jobboldal között. Amit a FIDESZ mostani kormányzása alatt tett, azt logikus megfontolás, pénzügyi és hatalomtechnikai ok vezérelte. A kormányzati brutalitást az ellenzék megosztottsága és a társadalmi ellenállás hiánya nagyban megkönnyítette. A múlt hónapi szakszervezeti tüntetésen a honi szakszervezetek leckét kaptak sztrájktanból, de van még mit tanulnunk a franciákhoz képest, ahol a vasutasok már-már hagyományból sztrájkolnak.
            TGM előadásában ezután az ellenzékről és a kormány lehetséges ellenfeleiről beszélt. Az ellenzék legnagyobb pártja az MSZP jelen pillanatban a „börtön kapujában áll”, legalábbis a sajtó ezt a képet festette róla az elmúlt években. A szocialistákhoz jelen pillanatban a korrupció és hozzáértés teljes hiányának képzete társul. Az LMP bázisát nem tudja növelni, jórészt fővárosi és generációs párt, mint fogalmazott „a pizzafutár-fiúk és a rasztás zenészek közössége”.
            Jelen helyzetben TGM félelmének adott hangot, mert a társadalmi elégedetlenség felhajtóerejét lehetséges és jelen pillanatban nagyon valószínű, hogy a szélsőjobb lovagolhatja meg. Erre jó példa, hogy a rendvédelmi dolgozók demonstrációjához a Jobbikhoz köthető szervezet is csatlakozott, miközben a baloldal otthon maradt.
            TGM szerint a baloldal súlyos intellektuális válságban van, az MSZP-ből hiányzik az analitikus szemlélet és az elméleti háttérmunka, a társadalommal való aktív kapcsolat. Minthogy az egész fejlett világot, különösen a gazdasági válság hatására szociális és egzisztenciális félelem fogta el, amire a baloldal nem tudott választ adni, mindenhol a szélsőjobb tört előre. Ez a kormány számára is aggasztó, mert a médiában, különösen az internet világában a hazai (szélső)jobb jóformán egyeduralkodó az Indextől egészen a Kurucinfóig, a Lánchíd rádiótól a napi sajtóig.
            Az egyetlen és hiteles ellenzéki politika TGM szerint az lenne, ha a baloldal erőt mutatna, hiszen a szavazók az erős és magabiztos pártot szívesebben támogatják. Elsősorban a felheccelt és hisztérikus tömeget kéne megnyugtatni. A Fideszből kiábrándult szavazók többsége ma döbbenten hallgat és vár. A Jobbikhoz különböző fenntartások miatt csak kevesen csapódnak, de a jelenlegi pártstruktúra elutasítottsága miatt még idő kell az ellenzéki újjászerveződéshez. Előadása végén TGM, Tölgyessy Péterhez hasonlóan nagyon sötét képet festett a közelebbi jövőről, mint mondta: „Valami kimondhatatlan katarzisnak kell történnie, hogy a társadalmi együttműködés és a párbeszéd elinduljon.”

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Elnyomás

(akárkibárki, 2011.05.15 19:09)

"Mármost a kormányzatok szerte a világban a társadalom megosztásában érdekeltek"

Az elnyomás, a megosztottságra apellálva, manipulálva, - már önmagában is társadalom ellenes szervezetten elkövetett bűntett valójában

www.asimind.hu

(asi, 2011.05.15 14:08)

A digitális közpénzrendszer bevezetése a megoldás.

válasz

(ZS, 2011.05.08 23:42)

A blogíró nem újságíró.

Ki a demokrata?

(zs, 2011.05.08 23:39)

Ajánlom figyelmetekbe ezt az oldalt: http://www.kulturaliskreativok.cc/gyik
"Ön is Kulturális Kreatív?" tesztelésénél található a felsorolás.
Nagyjából ezt mondta el TGM a demokrata jellemzőiről.

1088. Budapest, Gutenberg tér 4.

(Bulkainé Ádámosi Margit, 2011.05.08 19:50)

A cikkből a lényeg maradt ki szerintem:
a felsorolása annak, ki a demokrata?

Ez rendkívül lényeges kérdés és TGM ragyogóan össze is szedte.
Legyetek szívesek pótolni, mert ebből lehet tanulni.
Furcsa az olyan újságíró, aki nem teljes értékűen közvetít és itt ez történt!

Kérem, amennyiben lehetséges, ennek pótlását!
Köszönettel és szeretettel M.

Budapest, Bartók Béla út 106

(Ruzicskáné Belák Andrea, 2011.05.08 11:58)

"a jelenlegi pártstruktúra elutasítottsága miatt még idő kell az ellenzéki újjászerveződéshez."
Ezt az időt Gyurcsány ferenc 2012 végéig határozza meg. Addig kell az MSZP-t gyökeresen átalakítani egy olyan párttá, amelyet nem elutasítanának a tömegek, és megszervezhetné az ellenzék széles körét egy koalícióban.
Ezért indította útjára a pártszavazást az MSZP-ben. Ha kezdeményezése sikerrel jár, akkor a mai MSZP más párt lesz.
Amennyiben eddig az időpontig ez nem sikerülne akkor más megoldás irányába lép. "vénasszony"