Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MR2 PETŐFI - ÉN ÍGY SZERETLEK

2010.10.28

A jelek szerint van egy bizonyos réteg, akiknek a 2007-ben megújult Petőfi Rádió úgy jön be, ahogy van, és félnek, hogy Szalai Annamária, a nagy átszervezések közepette elveszi tőlük. A blogszférából több hír is szárnyra szökkent, miszerint Az MR2 Petőfi rádió végnapjait éli.
            Tény, hogy Such György volt rádióelnök távozása után a Kossuth és a Petőfi főszerkesztője is lemondott, Szalai novemberre ígérte, hogy új embereket nevez ki a megüresedett helyekre Mint az közismert Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke még ORTT-tagként valóban kritizálta a rádiót; 2008-ban megszavazta a rádióadót a köz-szolgálatiság hiánya miatt elmarasztaló határozatot. Az MR2 ekkor bírósághoz fordult, és a pert megnyerték, a határozatot hatályon kívül helyezték.Kép 
            A facebook közösségi oldalon egy hete létrehozott „Tiltakozunk az MR2 megszüntetése ellen” csoportnak közel 19 500 tagja van, a Rádió melletti tüntetésre pedig 750-en jelentkeztek be a közösségi oldalon, ebből körülbelül kétszázan jelentek meg csütörtök este fél hétkor, hogy demonstráljanak szeretett rádiójuk mellett.

Nem kussolunk!

A médiacárnőnek címzett levelezőlapon csupán egyetlen, félreértelmezhetetlen üzenetet fogalmaztak meg a tüntetés szervezői és a hozzájuk csatlakozó aláírók. „MR2: így szeretem!”.
            A szervezők közül felszólalt Trasciatti Attila, a Van Más Alternatíva  (VMA) elnöke, aki beszédében kifejtette, hogy bár sokszínűek vagyunk, e kell találnunk egy közös nevezőt, mely jelen esetben a zene szeretete. Beszéde végén így fogalmazott: „Veszélyben a Szimpla, a Gödör és a melegfelvonulás” – párhuzamot vonva a MR2 közönségének veszélyeztetett tereivel, hozzátéve, hogy az MR2-t a minőségi modern kultúra egyedüli képviselője. „Szeretjük ezt a rádiót, ez életünk háttérzenéje. Szalai Annamária, mi nem kussolunk!” – szögezte le beszéde végén Trasciatti.
            „Ha átalakítják a rádiót, az támadás a demokrácia ellen” – tette hozzá Galba-Deák Ádám, aki Szalai Annamáriát Erdős Péterhez hasonlította, és felelevenítette a régi dalt: „Erdős Péter,… (öncenzúra)”
            Galba-Deák ecsetelte, hogy nem a rádió nevét vagy múltját, hanem a jelenét és modern, mégis minőségi szellemiségét féltik. A Petőfi rádió hosszú éveken keresztül szó szerint vergődött. Politikai komisszárok sorra törték bele a bicskájukat. Valódi változás néhány évvel ezelőtt történt. Teret adtak a fiatalos, modern zenei kultúrának, ezzel egy közszolgálati rádió kellemetlen konkurensévé vált a rádiós kommersznek Olyan fiatalokat talált meg az adó, akik korábban perceket sem töltöttek el ezen a csatornán.
            Kép Mindkét felszólalót hosszasan megtapsolták, sokan a beszédek hatására írták alá a levelet. A szervezők szerint sok zenész szimpatizált a megmozdulással, de nem mertek eljönni, mert félnek, hogy kiesnek a pixisből. A tüntetők közül két tizenéves lány egy kézzel rajzolt táblát tartott a magasba, rajta az „I love MR2 Petőfi” felirattal; mint mondták azért, mert a Kaukázust, a Vad Fruttikat, vagy Péterfy Borit csak a Petőfin hallhatnak és nem szeretnék, ha megszűnne kedvenc adójuk.
            Reméljük, hogy a rádió még sokáig fog szólni és lesznek még bátor emberek, akik a jövőben is kiállnak értékeik mellett.

Csókás Máté

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cicc

(Sicc, 2010.11.01 00:35)

„Veszélyben a Szimpla, a Gödör és a melegfelvonulás” – párhuzamot vonva a MR2 közönségének veszélyeztetett tereivel, hozzátéve, hogy az MR2-t a minőségi modern kultúra egyedüli képviselője.
Ezmiez???

SOS

(ZSIRÁF, 2010.10.29 14:50)

.... ÉS A KLUBRÁDIÓ,AMI SZINTÉN VESZÉLYBEN VAN!!!

djoko@citromail.hu

(Djoko, 2010.10.29 10:55)

Persze, a Kabarécsütörtök nekem is hiányzik, és bár a Petőfi új imidzse is nagyon hasznos, az elmúlt három évben mégis veszített a színvonalából. Ám azt nem lehet tőlük elvitatni, hogy még mindig ez az az adó, ami leginkább foglalkozik a mai magyar alternatív zenével. (Persze, ez is milyen már, hogy az "alternatív" egy külön stílus, és hogy sokkal népszerább, mint az elsilányosult popzene.)

Az tény, hogy az ország egyik - ha nem A - leghallgatottabb adója, szóval nyilvánvaló: a nép azt akarja, hogy úgy működjön, ahogy van. A magyar kulturát is sokkal jobban népszerűsíti, mint bármely más adó, szóval ha a Fidesz legalább a látszatát fenn akarja tartani, hogy a diktatúrát a nép érdekében vezeti be (mint ahogy ezt minden diktatúra bevezetésekor el szokták mondani), akkor a Petőfit békén hagyja.