Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A BOSSZÚ NÉPE

2009.10.02

A bosszú népe

Magyarországon ma több bolsevik párt van. Az egyik elitista és professzionális, a másik hőzöngősebb, alpáribb és szervezetlenebb. A helyzet pikantériája, hogy mindkét akciócsoport a politikai jobboldalon áll. Az egyiket FIDESZ-nek, a másikat JOBBIK-nak hívják. Mindkét formáció méltó örököse a sztálini és a maoi modelleknek. Elvtelen nyomulás, felelőtlen indulatkeltés, az ellenfelekkel szembeni kíméletlenség.
            A [demokratikus hálózat] tagjaként az elmúlt hónapokban többször is szembesültem azzal a ténnyel, hogy a magyar jobboldal mentalitása, gyakorlata, egész szellemisége lényegében ugyanazt a szellemiséget sugározza, mint ami a létező szocializmus világában (főként Magyarországon kívül) oly visszataszító volt. Arrogáns hatalmi gőg, kettős mérce és a hatalom birtoklásával való radikális visszaélés. Ma egy FIDESZ-es politikusnak nincs humorérzéke, nincs öniróniája és képtelen is jópofasággal fellépni. Amikor kritikával szembesülnek, akkor felháborodva közlik, hogy nem értik a dolgokat, hiszen ők folyamatosan csak azzal szembesülnek, hogy őket szeretik. Miért alakult így? Azért, mert egy torz bolsevik modellt építettek föl a létező szocializmus bősz ellenségei. Annyi seggnyalóval vették körbe magukat, hogy azt már tömegnek gondolják és azt hiszik, hogy ezen emberek jól reprezentálják ezt az országot.
            Az talán mindegy is, hogy a ma döbbenetes támogatottsági aránnyal rendelkező FIDESZ szimpatizánsai milyen arányban követik feltétlen hittel (és nyitott bukszával) országos és helyi vezéreiket. Már maga az a tény sokkoló egy demokráciában, hogy politikusok komolyan veszik a környezetükben lévő nyáltúltengésben szenvedő támogatóikat. Ha a Rákosi-éra jelszavait, gyakorlatát és működési mechanizmusait retorikában hozzáigazítanánk a fideszes szóhasználathoz, megdöbbentő hasonlóságot látnánk.
            A bolsevik gyakorlat sajnos azonban nem csak a seggnyalás preferálásában, a humortalanságban érhető tetten, hanem a hatalomhoz való viszonyban is. A fideszes fiúk tudják és akarják is használni saját céljaik eléréséhez az általuk birtokolt hatalmi eszközöket.
            Jogász alkatok ők, ezért a velük szemben megnyilatkozókat sok pénzzel megpakolt jogi gőzhengerrel igyekeznek letarolni. Mostanában két barátom ellen is folyik jogi eljárás. Egyikük a minap ártatlanná nyilvánított Kossuth téri ordibáló száját akarta befogni, a megfogalmazott vád szerint őt ezzel szabad vélemény-nyilvánításában a korlátozta, másik barátom pedig olyat talált mondani, hogy a Gaskó-féle álsztrájkok a FIDESZ érdekeit szolgálják. Miről van szó? Arról, hogy az állampolgárok védelmére hivatott jogrendszert addig csűrik-csavarják, hogy azzal simán le lehessen taglózni az ellenvéleményt megfogalmazókat. Mi ez, ha nem a koncepciós perek hajnala? A jogi terület FIDESZ-es hatalmi ággá való silányodása az egyik legveszélyesebb jelenség, amivel szembesülünk. Az ügyészi, bírói pálya fogvicsorgatós jobbosokkal való feltöltődése elénk vetíti annak folyamatát, hogy az igazságszolgáltatási rendszerünk az állampárttá szerveződő jobboldal egyik eszközévé válik az ellenzéke elleni harcban.
            Sokan felhördülhetnek, hogy miként lehet egy alapvetően demokratikus párt kapcsán ilyeneket feltételezni. A válasz egyszerű. Egyértelműen látszik a gátlástalanság. Az a párt, amelyik képes a kominform mintájára megszervezni információs hátországát (HírTv, EchoTV, Lánchíd Rádió, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap), amelyik képes felépíteni egy profi titkosszolgálatot és megfigyelni politikai ellenfeleit, sőt rossz nyelvek szerint saját pártkatonáit is, az ha valamennyi hatalmi ágra rá tud tenyerelni, totális hatalmi rendszerré építi ki önmagát.
            Persze az, hogy az egykor vicces, a hatalmasságokat fricskázó politikai erő ide jutott, az egyfajta reményre is okot ad. Ha ugyanis a kisgömböccé hízott, a megyei pártfőtitkárok egyszerűségét prezentáló politikusi horda nem tudja végérvényesen kiiktatni saját ellenfeleit, akkor van remény arra, hogy egy ellenükre szerveződő mozgalom látványosan padlóra küldje a kiüresedett, politikai zombivá züllött FIDESZ-t.
            A rendszerváltás huszadik évfordulóján azt láthatjuk, hogy Orbán bandája masírozik a hatalom felé, de jobban megfigyelve őket, érezni lehet, hogy nincs politikai jövőjük, mert kiégtek, kiüresedtek, egy újabb rendszerváltó hullám úgy fogja őket kisöpörni a hatalomból, hogy hírmondójuk sem fog maradni az országos politikában.
            A demokraták közös felelőssége az, hogy a majdan feléledő FIDESZ-ellenes indulatok ne a hungarista mozgalom zászlaját lengessék, hanem a valódi demokratikus fordulatot!

Kalmár Szilárd

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.