Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A BANKVILÁG DISZKRÉT BÁJA

2009.09.19

A bankvilág diszkrét bája

A bankok megpróbálják kiBEKkelni az általuk indukált válság miatti jogos támadást. Figyelemre méltó ez a hősies tett a kormány, a PSZÁF,- a kormány központi hivatala- és a bankok együttműködésében. Nem jogszabály ez, hanem egy magatartást vezérlő önmegtartóztatási dokumentum, amely kiválóan alkalmas arra, hogy leplezze a bankok igazi arculatát. Tudniillik, a bankok gazdasági túlhatalma régen a jog fölé került, a pénz, a hitel kikerült a jog fennhatósága alól. A bankok azért módosíthatnak egyoldalúan szerződést, mert joguk van rá, azért érvényesíthetik a devizaszorzó változást, mert joguk van hozzá és azért lakoltathatnak ki embereket, mert erre úgyszintén jogosultságot szereztek. A bankok jogszerűen nem fizetnek adót a hitelek után, hiszen csak a kamat nyereség az adóalap. A bankok jogszerűen nem fizetnek Általános forgalmi adót a pénzforgalmuk után, hiszen az erről szóló törvényben a pénzforgalom ki van véve az adóztatás alól. A bankok, az államhatalmi szerveknél gyorsabban kilakoltathatnak embereket, megfosztva ezzel a tulajdonhoz és a létbiztonsághoz való alkotmányos alapjogaiktól.
            Ebben az aktuális kormányok ragyogó partnerek, hiszen a bankok gazdasági túlhatalma adminisztratív, jogi hatalommá konvertálásának törvénytervezeteit ők terjesztik a parlament elé, amelyeket vezérletükkel a képviselők megszavaznak.
            Vajon megértik-e az elemzést olvasók az állítások lényegét? Vajon mindenki ismeri-e a törvényeket, jogszabályokat? Vajon a képviselő, amikor szavazott a jogszabályra, tudatában volt-e hogy mire emelte a kezét. Kérdeztem már sok képviselőt, hogy mondja már meg, hogy az ÁFA törvény melyik szakasza értelmezi a forgalmat? Nem tudta. Hát persze, hogy nem, hiszen nincs értelmező rendelkezése, mert az ÁFA pontosan azt nem adóztatja, amit kellene: a pénzforgalmat. Az ÁFA nem forgalmi, hanem fogyasztási adó, miközben az általa indukált több tízezer milliárdos pénzforgalomnak a bankok a fő nyertesei. Ez csak egy példa volt!
            De ha nem is értjük a dolgokat, azon már régen fel kellett volna akadniuk a politikusoknak, hogy miközben 100 Ft munkabérre 75 Ft adóteher jut, a kis és közepes vállalkozások 100 Ft befektetésére 48 Ft, addig a bankok 100 Ft-ra csak 8,8 Ft adóterhet fizetnek. Ez jogszerű, egyébként persze alkotmánysértő, de nem etikátlan.
            Más szóval az etikai kódex semmi más ma mint egy igazi BEK a bankok diszkrét bájának csodálatos leple! Feltehető a kérdés: van-e erőnk a leleplezésre és a változásra?

Soltész Sándor
2009. szeptember 17.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.